Nyhetsbrev fra MO UKE 14 2025
View this email in your browser

NYHETSBREV UKE 14

Følg nyhetslisten vår på Spotify!
NYHETER 04.04.2025

Erlend Apneseth – Song over støv

 
Sjangergrensene mellom kunstmusikk og folkemusikk tøyes, når Apneseth og hans stjernelag tar lytterne med på en reise inn i sitt helt eget musikalske univers
Hardingfelespilleren Erlend Apneseth har med sin særegne spillestil, en lang rekke kritikerroste Hubro-utgivelser og utforskende musikalske samarbeid prestert kunststykket å bli publikums og kritikernes yndling i folkemusikkens, jazzens og nymusikkens verden. Hans nyeste album «Song over Støv» slippes på Hubro 4.april, og bandet han har satt sammen for anledningen må kunne sies å være en supergruppe bestående av noen av de mest toneavgivende musikerene på den norske musikkscenen i dag.
Prosjektet startet som et bestillingsverk til Oslo World og Riksscenen i 2023. Som komponist har Apneseth de seneste årene arbeidet med orkestre og større ensembeler, og etter å vært medlem av Frode Haltli sitt “Avant Folk” over flere år ble han inspirert til å selv skrive for et stort band. Her har han samlet sammen 11 fantastiske musikere, noe som i selv skaper et enormt spillerom. Bestillingsverket fikk modne en god stund før Apneseth tok med seg ensembelet og spilte inn i Amper Tone studio august 2024 – med Bård Ingebrigtsen bak spakene. Ingebrigtsen har også mikset albumet, som er produsert av Anja Lauvdal og Apneseth selv.
Stjernelag-ensembelet, i tillegg til Apneseth selv på fele, består av Mats Eilertsen (kontrabass), Hans Hulbækmo (trommer/perkusjon), Veslemøy Narvesen (trommer/perkusjon), Selma French Bolstad (hardingfele og vokal), Helga Myhr (hardingfele og vokal), Rasmus Kjorstad (hardingfele, oktavfele, fele, vokal), Henriette Eilertsen (fløyter), Anja Lauvdal (tangenter, synth, trøorgel), Rolf-Erik Nystrøm (Saksofoner) og Frode Haltli (akkordeon). Apneseth forteller:
 – Det viktige for meg er at musikarane kjenner eigarskap til musikken, at dei kjenner seg integrert i den og får uttrykt seg på sin måte. Så eg komponerer som regel meir for musikalske personlegdomar enn instrument i den forstand – folk som eg tenker vil finne noko i den musikken eg kjem med.
En av tankene var å skrive for et større antall feler, at det skulle være en slags kjerne i musikken. Han fortsetter:
– Feler har ein tendens til å drukne litt i større ensembler – så det var veldig forfriskande å ha tre til på «mitt» lag. Med ein kvartett med hardingfeler i bandet har eg også følt meg komfortabel med å ha med meir spesifikke element frå tradisjonen enn før, i form av ornamentering og ulike springarrytmer for eksempel, fordi eg veit det vil komme godt fram. Eg likar veldig godt unisone ting, og at ting får gjenta seg over tid – det er kanskje noko eg har med meg frå min eigen bakgrunn.
Albumet kan sees som en videreføring av “Nattsongar” fra 2017, der assosiasjonene til musikk fra hele verden ligger sterkt til grunn for uttrykket. Apneseth har latt seg inspirere av sin egen barndom både underveis i prosessen, og ikke minst da utgivelsen tok form. Da han var liten var familien på flere lengre reiser, også til steder som nå er utligjengelige på grunn av ulike konflikter. Han beskriver store sanselige opplevelser på disse reisene, opplevelser som fortsatt er med og inspirerer:
– Opplevingane var så opphøgde, fargesterke og reine då, og eg prøvar vel å finne tilbake dit på eit vis. Så vaks eg jo opp i og rundt Førdefestivalen, med musikk frå heile verda, og tok nok til meg mange inntrykk der. Ein energi, språk-kjensle kanskje. Ganske abstrakte ting, men det ligg veldig sterkt i meg enno. Tittelen «Song over støv» hentar inspirasjon frå dette. Det at vi, bevisst eller ubevisst, heile tida forheld oss til det som var, som barndommen eller tradisjonar av ulik art.
Det blir releasekonsert på Vossajazz 2025 for “Song over støv”, og Erlend Apneseth avslutter:
– Vi har plateslepp på Vossajazz ei veke etter plata kjem ut, gler meg veldig til det! Så planlegger vi turné hausten 2025 og framover. Håpar å få spelt dette mykje, for musikken utviklar seg for gong til gong, og det er eit spesielt band å få være ein del av.
 
Sjanger: Folkemusikk
Varenr: HUBROCD2668 | Pris: 1 CD | Strekkode: 7033662026685
Varenr: HUBROLP3668 | Pris: 1 LP | Strekkode: 7033661036685
Label: Hubro
For promo kontakt: jade@grappa.no
_______________________________________

Det Norske Jentekor – Stjernebru

 
Folketoner har alltid vært en viktig del av repertoaret til Det Norske Jentekor, og de er med på å skape identitet og tilhørighet i en aktiv forvaltning av kulturarven. I «Stjernebru» har Ørjan Matre tatt for seg en samling norske folketoner som kombineres med improvisasjoner og arrangerte mellomspill. Ordet «Stjernebru» er hentet fra salmen «Ned i vester soli glader», og beskriver leia over til det hinsidige — veien mellom det jordiske og det evige. Ordet kan også brukes om selve nattehimmelen, som klar referanse til stjernelys, og «Lux Aeterna» — evighetens lys — er et gjennomgående element i hele verket.
 
Sjanger: Klassisk/samtidsmusikk
Varenr: 2L178SABD | Pris: 1 SABD | Strekkode: 7041888527329
Label: 2L
For promo kontakt: morten@lindberg.no
_______________________________________

Espen Wensaas & Bjørn Kåre Odde – Lilleslåtter 2

 
Espen Wensaas og Bjørn Kåre Odde er aktuelle med oppfølger av albumet “Lilleslåtter”, denne gangen også bestående av tradisjonell slåttemusikk fra Gudbrandsdalen. I hjertet av plata finner vi upretensiøse og virkningsfulle arrangementer der kjernen i musikken omfavner en moderne tilnærming til samspillet mellom gitar og fele.
Espen og Bjørn Kåre er hver for seg godt etablerte musikere i flere forskjellige konstellasjoner. Bjørn Kåre er tidligere kåret til Årets Folkemusiker, og Espen er den første med en mastergrad i slåttespill på gitar ved Norges Musikkhøgskole. Sammen har de musisert i flere forskjellige sammenhenger, blant annet i det kritikerroste og Spellemann-nominerte bandet Aslak Brimi Kvartett.
I løpet av de siste seks årene har de jobbet intenst med å raffinere og utvikle duo-formatet mellom gitar og fele, der den tradisjonelle slåttemusikken fra Gudbrandsdalen står trygt og sentralt.
 
Sjanger: Folkemusikk
Varenr: MV625 | Pris: 1 CD | Strekkode: 0199066543573
Label: Melovitten
For promo kontakt: post@melovitten.no
_______________________________________

Kjetil Husebø – Piano Transformed – Interspace

 
Kjetil Husebø fyller femti år 2. mai 2025 og markerer begivenheten med utgivelsen av sitt tolvte album, Piano Transformed – Interspace, som slippes 4. april. Dette blir hans første dobbeltalbum og tar lytteren med på en musikalsk reise gjennom Husebøs kunstneriske landskap. Her utforskes et bredt spekter, fra vakre og melodiske partier til abstrakte og minimalistiske uttrykk, og videre til mer utfordrende og konfronterende lydlandskaper. Albumet favner alt fra det enkle og nakne til det mer produserte og komplekse.
 
Piano Transformed – Interspace ble spilt inn på Ugla lyd, Nesodden, i løpet av tre intensive dager i mai 2024. Husebø har stått for produksjonen, med Juhani Silvola som medprodusent og lydtekniker. Albumet ble mikset av Husebø selv i hans eget studio høsten 2024 og mastret av Helge Sten. Albumets visuelle uttrykk er utformet av Lucas Dietrich.
 
Piano Transformed – Interspace er oppfølger til albumet Piano Transformed (2017) og Live at Nasjonal Jazzscene (2020). Siden den tid har Husebø utviklet prosjektet i flere ulike retninger.
Kjetil Husebø: Steinway Model B-flygel, live sampling, elektronikk.
 
Sjanger: Jazz / Ambient
Varenr: OSP010 | Pris: 2 CD | Strekkode: 7041886102801
Label: Optical Substance Productions
For promo kontakt: kjetilhu@gmail.com
FORHÅND 11.04.2025

Carola – VIA DOLOROSA – Maria Magdalenas kjärlek


11. april kommer «Via Dolorosa – Maria Magdalenas kärlek», et nytt pasjonsspill som Carola og Erik Hillestad har arbeidet med i mange år. De to har skrevet sanger sammen før. Mange husker «Himlen i min famn» fra Carolas første juleplate innspilt i Fødselskirken i Betlehem.
 
For noen uker siden kom singelen Via Dolorosa. Denne melodien var den første Carola skrev til det nye prosjektet, mens hun enda var i Betlehem og avsluttet sin andre juleplate fra Fødselskirken. Melodien slo ned i henne på dagen for hjemreise. Her er hennes egne ord om det som hendte: 
  • Tonerna till Via Dolorosa kom inrullande med oanad kraft i mitt bröst, och jag
förstod att det här är något mer än en julsång, det här är påsken, och mitt hjärta tändes. Erik lyssnade när jag sjöng stroferna på väg till flygplatsen och han fick tårar i ögonen. ’Jag tror du har gjort det igen.’ sa han med sin lugnande stämma. 
 
De begynte å snakke om å lage et pasjonsspill. Hillestad mente at Carola kunne gestalte Maria Magdalena, som er en av de mest sentrale skikkelsene i påskedramaet. Året etter laget de et første knippe sanger, og de slapp aldri tak i ideen, men fortsatte med jevne mellomrom å arbeide med prosjektet som nå teller 15 sanger.
 
Innspillingene ble gjort i Kulturkirken Jakob i ulike etapper med Atle Halstensen og Kjetil Bjerkestrand som arrangører og pianister. Musikerne som deltok var Hallgrim Bratberg (gitar) Gjermund Silset (bass), Rune Arnesen (trommer) og Anders Engen (trommer).
 
I 2020 utga de en første singel: «Vem av oss förstod». To år etterpå var pasjonsspillet ferdig skrevet og innspilt og ble urframført under Olavsfest i Trondheim. Nå er det ferdig mikset og klart for utgivelse. «Via Dolorosa – Maria Magdalenas kärlek» kommer på Kirkelig Kulturverksted 11.april.
 
Via Dolorosa betyr «smertens vei». Det er navnet på traséen Jesus måtte gå da han bar korset til Golgata. Sangen er fra scenen hvor Maria Magdalena følger med ham i folkemengden på denne veien. Hun er opprørt og fortvilet og roper til Gud at han må gripe inn.
 
 
Sjanger: Rock/pop / Vokal/kor
Varenr: FXCD513 | Pris: 1 CD | Strekkode: 7041889653423
Label: Kirkelig Kulturverksted
For promo kontakt: hege.marit.folkestad@kkv.no
__________________________________

TLÖN – Reality

 
TLÖN, den elektroakustiske duoen med klassisk bakgrunn, lanserer sitt debutalbum “Reality”. Albumet er en fengslende blanding av personlige referanser og magisk realisme som vil føre lytterne til et helt nytt lydunivers!
Sara Övinge og Gregor Riddell (TLÖN) er begge klassisk skolerte musikere som, gjennom det siste tiåret, har beveget seg langt utover det klassiske området, og samarbeidet med musikere og produsenter fra en rekke forskjellige sjangre. I deres egen musikk bruker duoen sine primære instrumenter—fiolin og cello—som grunnlaget for komposisjonene.
Deres kreative prosess henter betydelig inspirasjon fra den litterære sjangeren magisk realisme og fra verkene til Jorge Luis Borges. Navnet på bandet deres er hentet fra hans novelle Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, hvor Borges mesterlig vrir på virkeligheten på en briljant, nesten surrealistisk måte. Denne følelsen av lekende forstyrrelse er noe Sara og Gregor streber etter å oppnå i sin egen musikk: å ta kjente musikalske referanser og lyder, bare for å manipulere, forvrenge, og veve dem inn i sine egne komposisjoner.
“Reality” er et forsøk på å ta lytteren med på en reise som føles som å lese en novelle. Hver låt er rik på personlige referanser, lyder og atmosfærer som er både kjente og ubeskrivelig unike, og skaper en følelse av gjenkjennelse og samtidig mystikk.
 
Sjanger: Jazz / Elektronika
Varenr: 3779707 | Pris: 1 CD | Strekkode: 0687437797071
Label: Jazzland Recordings
For promo kontakt: sten4@mac.com
LISTE OVER KOMMENDE TITLER HER
Husk at du kan legge inn forhånd allerede nå på kommende titler

PDF
EXCEL
Send oss gjerne en mail eller slå på tråden om dere har spørsmål!

Hilsen fra
Musikkoperatørene AS
ordre@musikkoperatorene.no
www.musikkoperatorene.no
23 31 01 20
Copyright © 2025 Musikkoperatørene AS, All rights reserved.
Du er nå påmeldt nyhetsbrev fra Musikkoperatørene AS. You were subscribed to the newsletter from Musikkoperatørene AS

Our mailing address is:
Musikkoperatørene AS
Dronningens gate 16
OSLO, OSLO 0152
Norway

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp